Purentalihasten ja leukanivelen manuaalinen terapia

Ongelmat purentalihaksissa ja leukanivelessä ovat yleisiä ja niitä voidaan helpottaa purentalihasten hieronnalla.

Purentahäiriöt ovat erittäin yleisiä. Arviolta noin 7-9 % väestöstä on hoidon tarvetta. Naisilla häiriöt ovat noin kolme kertaa yleisempiä, kuin miehillä. Oireiden esiintyvyys lisääntyy teini-iässä ja on huipussaan nuorilla aikuisilla. Oireiden esiintyvyys vähenee jossain määrin ikääntyessä. Purentaongelmat saattavat johtua rakenteellisesta viasta, stressistä, narskuttelusta, hampaiden yhteenpuremisesta tai toimintahäiriöstä leuan alueella. Purentaongelmia ovat mm. leukanivelen naksuminen tai paikaltaan meno. Yleisiä oireita ovat korvien suhina, tinnitus, migreeni, niskahartia-päänsärky.

Purentalihasten käsittelystä voi olla apua myös äänenmuodostuksen ongelmissa ja silloin kun olet menossa teettämään itsellesi purentakiskot. Esimerkiksi pitkäaikainen narskuttelu voi muuttaa purentaa, jolloin hoidon avulla purenta saadaan neutraaliksi. Käsittelyn jälkeen purentalihakset ovat rennommat ja kiskosta tulee istuvampi.

Purentalihasten ja leukanivelen ongelmien aiheuttamat oireet

Kireät purentalihakset ja leukanivelen ongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Oireet ovat moninaisia ja esiintyvät kasvojen, niskan, pään, korvan ja kaulan alueella.

Oireina saattaa esiintyä:
• pään, kasvojen tai niskan alueella esiintyvä kipu, arkuus, puutuneisuus, pistely ja kirvely
• kipua silmän takana
• lievät näkemisen häiriöt
• korva lukossa, tinnitusta tai tunne, että korvassa on vettä
• palan tunne kurkussa
• yskä, puhevaikeudet ja äänen käheys
• huimaus
• hampaiden arkuus
• epämukava tunne nielastaessa.

Purentalihasten hieronnan toteuttaminen

Hoidossa käsitellään niska-hartia-pää ja purentalihakset suun sisä-ja ulkopuolelta. Suun sisäpuolelta hierottaessa käytetään hanskoja. Hoidon tavoitteena on purentalihasten rentoutuminen ja oireiden lievittäminen. Pään- ja purentalihasten hoito helpottaa myös äänentuottoa ja hengitystä.

Alussa useampi toteutettu hoitokerta voi olla hyödyksi. Akuutin vaivan helpottaessa voidaan tehdä säännöllisesti ylläpitävä hoito vaivan uusiutumisen ennaltaehkäisyksi. Haastattelun sekä hoidon aikana tehtyjen havaintojen avulla osaamme suositella sinulle sopivaa hoitosuunnitelmaa.

Purentalihasten hierontaa kannattaa kokeilla mikäli kärsit edellä mainituista oireista. Lisäksi hoitoa suositellaan erityisesti bruksaajille, eli narskuttelijoille, äänityöläisille sekä ennen purentakiskojen teetättämistä.