Niveltoiminnan edistäminen

Koulutetulta hierojalta saat apua myös nivelongelmiin.

Niveltoiminnan edistämiseen koulutetulla hierojalla on ammatillinen koulutus erilaisiin nivelsairauksiin ja niiden hoidoon. Hoidossa käytetään muun muassa mobilisointeja, pehmytkudoskäsittelyjä sekä kylmä- ja lämpöhoitoja. Suoritettavat hoitomuodot valitaan aina asiakkaan tilanteen mukaan sopiviksi. Hoito on asiakkaalle aina turvallinen ja kivuton.

Mobilisoiva hieronta lisää nivelten liikkuvuutta ja antaa helpotusta liikerajoituksiin. Se auttaa erilaisissa kiputiloissa ja mahdollisissa puutumisoireissa. Käsittely rentouttaa jännittyneitä lihaksia ja parantaa kudoksen aineenvaihduntaa. Hoidolla pyritään lievittämään oireita sekä saavuttamaan nivelen menetetty normaali liikelaajuus.

Nivelmobilisaatio toteutetaan aina nivelen normaalilla, fysiologisella liikelaajuudella. Kyseinen käsittely siis poikkeaa esimerkiksi kiropraktikon tai naprapaatin toteuttamasta nivelmanipulaatiosta, jossa fysiologinen liikelaajuus hetkellisesti ylitetään.

Hoito kohdistetaan lihaksien lisäksi myös niveliin ja niitä ympäröiviin kudoksiin. Nivelen aineenvaihdunta sekä liikkuvuus lisääntyy suoritettavien traktioiden (veto) sekä liu’utuksen avulla.

Mobilisoivalla hieronnalla voidaan hoitaa esimerkiksi seuraavia vaivoja:
• nivelrikko ja nivelreuma
• kehon virheasennot
• nivelten liikerajoitukset esimerkiksi olkapään, lapaluiden ja lantion alueella
• nikamalukot
• kroonistunut niveltulehdus
• päänsärky.

Lämpö- ja kylmähoidot

Lämpöhoitoa voidaan käyttää niveltoimintaa edistävässä hoidossa sen verenkiertoa ja sidekudoksen venyvyyttä lisäävän vaikutuksen vuoksi. Parantuntut verenkierto tuo hoidettavalle alueelle runsaasti happea ja ravintoaineita, joita keho hyödyntää paranemisprosessissa. Lämmöllä on myös kipua lievittävä vaikutus. Lämpöhoidon esteitä ovat akuutti tulehdus, tuore vamma sekä tuntopuutos hoidettavalla alueella.

Kylmähoito helpottaa kipua sekä kuumotusta ja vähentää tulehdusta. Kylmähoito sopii erityisen hyvin niveltulehduksen ja rasitusvammojen, kuten tenniskyynärpään, polvikivun ja akillesjännevaivojen hoitoon. Kylmähoitoa voidaan hyödyntää erityisesti tuoreissa tuki- ja liikuntaelinvammoissa. Kylmähoidon esteitä ovat esimerkiksi tuntopuutos hoidettavalla alueella sekä kylmäallergia.